Kineziológiai tapasz helyes használata

Nagyon sok ember életét keserítik meg különféle mozgásszervi problémák. Számtalan megoldással találkozhatunk ezekkel kapcsolatban, kisebb-nagyobb hatásfokkal. Azok számára, akik nem szívesen vesznek be gyógyszereket, főleg nem rendszeresen, vannak alternatív lehetőségek is. Ezek közül az egyik az úgynevezett kineziológiai tapasz, ami a megfelelő helyre ragasztva fejti ki jótékony hatását.

Kineziológiai tapasz működése

A kineziológiai tapasz működésének lényege, hogy egy adott helyen a bőrre ragasztva képes enyhíteni a fájdalmakat, valamint javítani a véráramlást. A tapasz használatát dr. Kenso Kase japán csontkovács fejlesztette ki az 1970es években.

Forradalmisága abban rejlik, hogy a betegek mozgását nem korlátozza, aminek köszönhetően lényegesen rövidebb idő alatt tudtak helyrejönni az izom- és ízületi problémák.

Hogyan hat a kineziológiai tapasz

A tapaszt a megfelelő helyen a bőrre ragasztva eltolódnak az alatta lévő szövetek, ennek köszönhetően aktiválódnak az izomfeszültséget szabályozó receptorok, valamint ezek a jelek átvitelét is megoldják a központi idegrendszer felé.

Megoldást jelenthet izomhúzódás, ficam, ínszalagsérülések esetén, de alkalmazzák ízületi problémákra, egyéb mozgásszervi panaszokra is. A klasszikus felhasználáson kívül hatékonynak bizonyult görcsök, visszerek ellen is.

Kineziológiai tapasz színek jelentése

A tapaszok különböző színűek lehetnek. Általában véve a kékek fájdalomcsillapító, valamint hűsítő hatásúak, míg a pirosak az anyagcserére vannak hatással.
Vannak egyéni különbségek abban, hogy kinek melyik árnyalat válik be igazán, ezt célszerű kitapasztalni, és azt választani, amelyik a leginkább hatásos volt.

Kineziológia tapasz térdre

A tapaszok használata többféle térdprobléma esetén ajánlott lehet. A tapaszok segíthetnek a fájdalom enyhítésében, a mozgás korlátozottságának csökkentésében és a gyulladás csökkentésében.

A térdízület sérülése, például a térd ficamja vagy ízületi gyulladása esetén a tapasz hasznos lehet a fájdalom és a duzzanat enyhítésére. A tapaszok használata hasznos lehet a porckopásos térdproblémák esetén is, hogy segítsék a fájdalom enyhítését és a mozgástartomány növelését.

A sportolók és a futók gyakran használnak kineziológiai tapaszt, hogy támogassák a térdizületüket és enyhítsék a fájdalmat. A tapaszok hasznosak lehetnek a térdízület stabilitásának növelésében is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kineziológiai tapasz nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, és nem ajánlott súlyos sérülések vagy krónikus betegségek esetén. Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen kezelést elkezdene, beleértve a kineziológiai tapasz használatát is.

Kineziológiai tapasz felhelyezése

Ideális esetben a kineziológiai tapaszt orvos helyezi fel. Fontos, hogy felhelyezéskor az érintett bőrfelületen nem lehet sérülés, valamit száraznak és tisztának kell lennie. A tapaszt a megfelelő hosszúságúra kell vágni, a sarkait lekerekíteni.

Kineziológiai tapasz felhelyezése
Kineziológiai tapasz felhelyezése

Akkor ragad jól, ha felmelegítjük a kezünkkel. Úgy kell felragasztani, hogy ne legyen benne gyűrődés, de ne is feszítsük túl. Attól függően, milyen kezelési módszert választunk, a tapaszokat akár különböző formájúra is lehet vágni.

Kineziológiai tapasz – meddig lehet fent

Főszabályként 1 hétig lehet fent a tapasz. Ha ez letelt, lehetőleg nedvesen, egy hirtelen mozdulattal távolítsd el, a szőr növekedésével megegyező irányban.

Kineziológiai tapasz használata

A tapasz alkalmazása egyszerűnek tűnik, de igényel némi tudást. Csak akkor fogja ugyanis megfelelően kifejteni a hatását, ha a szalagot jól helyezik fel. Helytelen felrakás esetén fájdalmak, akár duzzanatok is kialakulhatnak, vagy az érintett terület bekékülhet. Éppen ezért fontos, hogy csak orvos, vagy egyéb terapeuta tegye fel, de ha az említett kompetens személyek megtanítják, hogyan teheted fel magadnak, akkor gond nélkül fogod tudni te is használni a tapaszt.

A felhelyezést követően mindig figyeld a tested reakcióját, és ha valami problémád tapasztalsz, akkor fordulj szakemberhez!