ZENEI ÉLMÉNYEK… HANGSZERVARÁZS ÓVODÁSOKNAK ÉS KISISKOLÁSOKNAK

Óvónőként, több évtizedes munkásságom alatt láttam, tapasztaltam, hogy milyen érzést vált ki a gyermekekből a szép és értékes zene.

Diplomámhoz a szakdolgozatomat A zene személyiség fejlesztő hatásáról írtam. Igaz, ez rég volt, s akkoriban budapesti gyári óvodában dolgoztam 13 évig, 12 csoport gyermekeit láttam évente szerepelni ünnepeken, melyeknek egy része valójában felnőtt-központú volt, benne világi ünnepek, történelmi eseményekre való emlékezés, de volt Télapó és később Mikulás és karácsony, majd farsang és újabb történelmi dátumokra való emlékezés, végül Anyák napja és Évzáró.

Kellene ilyenre emlékezni a mai óvodapedagógusnak is, de honnan kaphat betekintést a Múltba? Régi Óvodai Nevelés c. lapok vannak még könyvtárakban, ahol már bekötve sorakoznak több évtized kötetei.

Kell emlékeznie, miközben saját óvodáskorú fényképet nézi albumokban, melyben ő maga is jelmezbe öltözötten látható, vagy ámulva nézi a piros sapkás vattaszakállas Mikulást, akinek elhitte, hogy minden tud, miközben egy papírlap van a kezében és arról olvassa:

  • Ki, milyen volt, aludt-e, evett szót fogadott vagy ennek az ellenkezője történt vele?

A Múlt fontos, de a jelen még fontosabb. Ma is vannak események az óvodáskorú és a kisiskolás korú gyermekek életében, szinte ugyanúgy az évszakokhoz igazodva és az ünnepkörökhöz kapcsolódva, mint régen. Ahhoz, hogy a gyermek eljusson az igazi értékekhez, kell a családi minta és a jó pedagógusok.

Kell a fokozott figyelem is egy pedagógus számára, hogy a százszínű varázslatos anyagokat, programokat észrevegye, ajánlja a saját munkaközösségének és a szülőknek.

Íme néhány ajánlat mára, holnapra, 2020-ra:

  • Budapesten, az Erkel Színházban, a Bernáth teremben, Csengő-Bongó délután címmel játékos és interaktív foglalkozáson a 4-10 éves korú gyermekek vehetnek részt, szülőkkel és felnőttekkel, izgalommal, várakozással, feszültséggel telve, és a program végén feloldódva. A bársonyfüggönyös színpad előtt és hangszerek, dobok, xilofonok, zörgő- ritmus hangszerek, kasztanyetta, triangulum és fúvós hangszerek láthatók felnőtt művészek jelenlétében. A hangszereket kipróbálhatják a gyermekek, ismerkedhetnek velük, igazi élmény lehet számukra a világ különböző tájairól érkező hangszerek sokasága. Miközben ismerkednek s rázzák- fújják, észre sem veszik, hogy mi mindent tanulhatnak, pl. a zenei alapismereteket, a hangszínt, koncentrációt, csapatmunkát, a másikra figyelést, a pontosságot, miközben apa és anya is ott van velük. Szakemberek vezetik a foglalkozásokat.
    Ezeken az eseményeken olyan gyerekek vesznek részt, akik nem profik, hanem rögtönöznek, azaz ott születik meg a zenei ismeret, a zenei élmény, ami nem ismételhető, de mégis mély hatással van rá, s várni fogja a következő lehetőséget itt az Erkel Színházban. A képzett hangszeres zenészek minden alkalommal eljátszanak a már említett korosztálynak illő zeneművet vasárnap délutánonként, 15:00 órakor kezdődően, s végül. közösen játszanak a gyermekekkel, akik ritmushangszerekkel tapssal kísérik a klasszikus művet.
  • A Hangszervarázs című eseményre akár óvodai csoportok is bejelentkezhetnek, de családok mindenképpen ajánlom. Itt lehet elsajátítani apró lépésekben a színházba járás, a zenehallgatás szokásait, közel jutva a gyermekeknek tervezett ifjúsági műsorokhoz, baletthez, benne ifj. Harangozó Gyula által koreografált Hófehérke és a hét Törpe című táncjátékhoz, mely Grimm mese alapján készült, a hét botladozó Törpe és az ártatlan Hófehérke történetével szenzációs diszlettel, jelmezekkel.
  • A Ringató program csütörtökönként 11:00-kor kezdődik, ugyancsak az Erkel Színházban a Kodály teremben, ahová várandós anyukák és kisgyermekes szülők jöhetnek gyermekeikkel Az együttlét lényege: Vedd ölbe gyermeked, ringasd, énekelj neki! Mindez, részben Kodály Zoltán módszere alapján oldott szeretet teli légkörben. dallamkincs bővítéssel, a bátortalanokat is bátorítva. Szakemberek várják ide a nagyszülőket is.
  • Szombaton a Ringató az Apáknak szól 9:30-tól, akik jöhetnek kisgyermekükkel akár újszülöttel is, 3 éves korúakig, Kodály módszer szerinti ringatásra, éneklésre. A programok egyidejűleg lehetőséget adnak a hétköznapokon a színházzal való ismerkedésre, a titkos folyosókra, padlástól pincéig, a díszletek raktáráig.
  • Varázslatos hely címen Papageno a Varázsfuvola szereplője segíti ebben. Miközben a résztvevők dalra fakadnak, titkokra lelnek másfél órán át vasárnap délutánonként.

A programokat ajánlom pontosítani: https://www.programajanlo.hu/ajanlat-erkel-szinhaz-gyerekeknek.html

Szülőként és pedagógusként a 21.század gyermekeinek, lám, mégiscsak a múltból hozott kincseket ajánlom, legyen az a Diótörő, vagy Hamupipőke balett vagy a Varázsfuvola, és magyar vagy más kultúrák népzenéje, népitánca.

Ajánlom a továbbiakban is az óvodai-iskolai ünnepségeken a néphagyományok dallamkincseit körjátékait, mondókáit a házilag barkácsolt hangszereket a meglévő ritmushangszerek mellé. Az óvodapedagógusok kincse a saját énekhangjuk, bátran használják a nap minden órájában gyermekek között, mint figyelem keltő, vagy akár nehéz pillanatokan feszültségoldó eszközt. Nekem bevált, és gyönyörűséget szerzett a hallgató kis bölcsődéseimnek (MTA Óvoda 2 évesei) MTA óvodásaimnak 3-6 éves korig, egészen beiskolázásig. A fontos, hogy ebben a fogékony időszakban az óvodáskorból kilépve az iskola felé vigyenek óriási emlék és élmény-anyagot, melyet a napok 8-9 órájában együtt töltött időben, zenében- irodalomban, játéktevékenységben, a közösségi munkák során szereztek.

Harasztiné Bata Zsuzsanna ny. óvodapedagógus

Kapcsolódó cikkek

KULTÚRHÁZAK ÉJJEL NAPPAL

A hagyományosnak mondható, évenként megrendezett országos program sajtótájékoztatója, ezen a szeles, de már tavaszt idéző februári napon – azaz 2020. február 4-én színes ajánlatával elvarázsolta a résztvevőket, érdeklődőket, óvónőket és

GYERMEKHÍD ALAPÍTVÁNY

A 2020-as esztendő  emberpróbáló eseményei és hírei között  örömmel olvasom a reklám újságokat is, mert találok  komoly értéket üzenő információkat is. Az újság címét is megemlítem – bár ki tudja,

HASZNOS LINKEK

Linkek: Babzsák https://pompasnapok.blog.hu/2017/01/25/jatsszunk_babzsakkal_otletek_kicsiknek_es_nagyoknak Az óvoda – iskola átmenet megkönnyítése Rogers iskola és óvoda https://www.rogersiskola.hu/ Iskolakezdés: Átmenet az óvodából iskolába – USA https://felicitasz.blog.hu/2011/08/31/iskolakezdes_atmenet_az_ovodabol_az_iskolaba 60 SHARES Megosztás Facebook-on Tweet Follow us Share