“SZÍVVEL, ÉSSZEL, KÉZZEL” – TUDOSÍTÁS

“Szívvel, ésszel, kézzel” – tudósítás

Kiállítás nyílt a fenti szép jelszóval a Kiss Áron Játék Társaság galériájában, a Bp. XI. ker. Orlay u.2 szám alatt, 2019. július 6-án.

Különös válogatást láthatott ezen a megnyitón az érdeklődő felnőtt és gyermek, az óvodapedagógus vagy tudósító, könyvtáros és jóbarát, aki a forró júliusi délelőttön elindult ide.

 A Játék Céh kézművesei, iparművészei, játék tervezői jöttek el az ország különböző pontjairól alkotásaikkal.

A bejáratot a Céh nemez-kapuja keretezte, melyen át meghajtott fejjel lehetett bemenni a kis termekbe. A következő ajtó felett rúdon függő selyem zászló aranyos ezüstös hímzéssel, a Céh jelképével látható.

Dr. Györgyi Erzsébet és Gémesné Deák Júlia beszélt a két évtizedes múltról.

A kívülállók számára információ volt az, hogy a Játék Céh 1996-ban a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az ország különböző részein önállóan tevékenykedő játék készítőket, közös szellemi műhelyt és bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra.

A tagok között sokan a hagyományos kézműves mesterségek művelői, a régi népi játékkultúra tovább éltetői, a Népművészet Mesterei.

Mások a régi gyökerekből táplálkozva, azt megújítva új formavilághoz alkalmazkodva hoznak létre játékokat. A tagok között vannak diplomás iparművészek, és autodidakta alkotók, aki önálló kiállítást rendeznek, iskolákban művészeti műhelyt vezetnek, tanítanak és bábelőadást, valamint mesterségbeli bemutatót tartanak (Ládafia Műhely, Bergengócia).

Sokféle anyagból készülnek játékaik, lehet az papír, nemez, szalma, gyékény, fa, textil, agyag, mely a természetben megtalálható.

A Játék Céh a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület játék szakosztályaként működik. Számos díjat nyert el, Budapesten és vidéken (Dunaföldvár, Dunaújváros, Kecskemét …).

A mai megnyitón láthatjuk a vitrinben elhelyezett allegorikus figurákat, hajdani nagynevű történelmi személyiségünket Szent Lászlót lovon, ugyanott tengeri csillagra emlékeztető textilfigurákat, melyek szinte sugarat bocsájtanak a látogatóra.

Látunk ősbábút agyagból, melynek színe, anyaga, formája régi korokat idéz, fa vonatokat, tologatható teherautókat, a gyermekkor igazi játéktárgyait, olyanokat, amit jó figyelni a nem túl bonyolult szerkezetével.

Nosztalgikus érzések jönnek elő a nézőkben, ha kismedvéket, mackókat frottírból, plüssből, szövetből, vagy a kukoricacsuhéból készült bábokat, szalma lovacskákat, rongylabdákat.

A vitrinekben angyalkák porcelánból nyújtott szárnyaikkal integetnek. A következő alkotás valójában egy vár, ami játéknak tűnő fiókos polcos szekrény a maga hasznosságával.

A kiállításon vannak lekicsinyített épületek, ilyen a londoni Globe színház másolata, Shakespeare szülőháza, középkori és barokk időkből eredő épületek mása, raktárépületek Hollandiából, vagy budai kerületekből, neves építészünk, Makovecz Imre templomai, állomásépületek.

Elhangzott, hogy a tárgyak az alkotókról adnak képet, mert a személyiségük jelenik meg a tárgyakon keresztül, s általa üzennek a játszani tudó Embernek, hogy érezze, lássa, szívvel, ésszel élje meg az egész életen át fontosnak tartott tevékenységet, a Játszást.

A természetben fellelhető anyagban belül rejtőzik a csoda, s örömmé válik az ALKOTÓNAK annak kibontása, formába öntése, faragása, szövése, varrása, porcelánná égetése, de! szükséges az értő és érző, ráérző társak meglelése is.

Weöres Sándor vallomása jut eszembe:

” Csak játék-mondja dalomra a kortárs

én bólintok rá, biz’ az meglehet.

Verseimet írtam a falaknak,

úgy írtam, ahogy nekem jólesett.”

Kívánom a Játék Céh alkotóművészeinek ezt az örök érvényű bölcsességet… „Csak játék?”

Ez a legtöbb, a legfontosabb, mert: “… félek a játszani nem tudó emberektől.” (szabadon József Attila után)

Harasztiné Bata Zsuzsanna, ny. óvodapedagógus

Kapcsolódó cikkek

HOME-OFFICE MUNKÁT SEGÍTŐ ÖTLETEK

· Gyermeknapi party ötletek – https://www.szuloklapja.hu/unnepek/1256/gyermeknapi-parti-otletek.html Játszunk együtt! 10 ötlet otthoni gyermeknapra – https://jatsszunk-egyutt.hu/10-otlet-otthoni-gyereknapra/ ·  A család, amely együtt játszik, az együtt is marad! – 7 jó játék tévézés helyett – https://metropolita.hu/2016/02/a-csalad-amely-egyutt-jatszik-az-egyutt-is-marad-tevezes-helyett/

A LEGKIVÁLÓBB TEHETSÉGSEGÍTŐKET TÜNTETTÉK KI

Lezajlott a nyolcadik „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjátadó gála Összesen 64 díjat adtak át a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok és tehetségsegítő szakemberek számára

HATVAN ÚJ ÓVODA ÉPÜL ÉS ÚJUL MEG

Országszerte 66 óvoda épül, illetve újul meg a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában. A projekt 2018-ban indult, jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak. A 2021-2022-es tanévben mintegy 3000-rel több gyermek,