MÚZEUM, MINT JÁTSZÓTÉR ÓVODÁSOKNAK?

Gyerekként kevéssé szerettem múzeumba menni. Néhány éve még azt gondoltam, a múzeum szó hallatán, hogy az csakis régi, poros, unalmas hely lehet. Őszinte leszek: felnőttként nem is tettem be a lábam múzeumba, csak ha kötelező volt. Egyetemi hallgatóként 2017 novemberében kaptam arra lehetőséget egy szabadon választható kurzus keretein belül, hogy részt vegyek Székesfehérváron a Hetedhét Játékmúzeum, valamint az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar együttműködésében megvalósuló múzeumi foglalkozáson, amely nagycsoportos óvodásoknak készült. Részt vehettem az originális foglalkozást követő szakmai megbeszélésen is, ahol jelen voltak az ELTE TÓK oktatói, múzeumpedagógusok, muzeológusok, múzeumvezetők, óvodavezetők. A megbeszélést Kolosai Nedda tanárnő vezette.

Óvodások a Hetedhét Játékmúzeumban

A Hetedhét Játékmúzeumban látott múzeumpedagógiai foglalkozás komplexitását és játékosságát tekintve hasonló volt egy magyar óvodai foglalkozáshoz, csak ez a múzeum falai között zajlott. Bennem aznap értékelődött át a múzeumokról alkotott véleményem. Meglepődve szemléltem, hogy nem csak az az egy mód van egy kiállítás feldolgozására, amit én ismerek, amikor a gyermek inaktív, a múzeumpedagógus aktív és frontálisan, szóban adja át az információt. Itt a gyermek azt tehette, amely az ő mozgatórugója is egyben: játszhatott. A múzeum megtelt élettel, a gyerekek arcán kíváncsiságot és izgatottságot láttam.A játék közben, amely nyilvánvalóan a vitrinekre irányult, beszélgetések kezdődtek el a gyerekek között. A foglalkozás mesével, énekkel, játékkal, szabadjátékkal, érzékszervi tapasztalatokra épülő elemekkel volt átszőve. Maga a múzeum épülete is csodás, modern és a témához, a játékokhoz kapcsolódó elemeket tartalmazott. Olyan hely, ahova az ember jó érzéssel lép be.

Dósa Réka

Kapcsolódó cikkek

SEGÍTSÉG A SZÜLŐKNEK MINDENNAPI VISELKEDÉSPROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁHOZ

1. szabály:  Jutalmazza a jó viselkedésformákat, tegye ezt gyorsan és gyakran! Amelyik viselkedésre figyelünk, az erősödik meg, az terjed. 2. szabály: Még véletlenül se jutalmazza a rossz viselkedést! 3. szabály:

AZ ESTI ALTATÁS SOK SZÜLŐ SZÁMÁRA RÉMÁLOM

Az esti altatás sok szülő számára rémálom, a kicsi nem alszik, hisztizik, enni, inni kér, és mindent megtesz, hogy elkerülje az ágyát. Mások szerencsésebbek, és elalszik a gyerek magától, nem

CSODÁK PALOTÁJA?

Minden generációnak élmény, azontúl Élményközpont, ahol a tudást játszva lehet megszerezni, de Játszóház is, amely minden korosztálynak szórakoztató hely. Oktatási intézmény is, melyben információkhoz jut és játékos módon tanulhat a