MÚZEUM, MINT JÁTSZÓTÉR ÓVODÁSOKNAK?

Gyerekként kevéssé szerettem múzeumba menni. Néhány éve még azt gondoltam, a múzeum szó hallatán, hogy az csakis régi, poros, unalmas hely lehet. Őszinte leszek: felnőttként nem is tettem be a lábam múzeumba, csak ha kötelező volt. Egyetemi hallgatóként 2017 novemberében kaptam arra lehetőséget egy szabadon választható kurzus keretein belül, hogy részt vegyek Székesfehérváron a Hetedhét Játékmúzeum, valamint az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar együttműködésében megvalósuló múzeumi foglalkozáson, amely nagycsoportos óvodásoknak készült. Részt vehettem az originális foglalkozást követő szakmai megbeszélésen is, ahol jelen voltak az ELTE TÓK oktatói, múzeumpedagógusok, muzeológusok, múzeumvezetők, óvodavezetők. A megbeszélést Kolosai Nedda tanárnő vezette.

Óvodások a Hetedhét Játékmúzeumban

A Hetedhét Játékmúzeumban látott múzeumpedagógiai foglalkozás komplexitását és játékosságát tekintve hasonló volt egy magyar óvodai foglalkozáshoz, csak ez a múzeum falai között zajlott. Bennem aznap értékelődött át a múzeumokról alkotott véleményem. Meglepődve szemléltem, hogy nem csak az az egy mód van egy kiállítás feldolgozására, amit én ismerek, amikor a gyermek inaktív, a múzeumpedagógus aktív és frontálisan, szóban adja át az információt. Itt a gyermek azt tehette, amely az ő mozgatórugója is egyben: játszhatott. A múzeum megtelt élettel, a gyerekek arcán kíváncsiságot és izgatottságot láttam.A játék közben, amely nyilvánvalóan a vitrinekre irányult, beszélgetések kezdődtek el a gyerekek között. A foglalkozás mesével, énekkel, játékkal, szabadjátékkal, érzékszervi tapasztalatokra épülő elemekkel volt átszőve. Maga a múzeum épülete is csodás, modern és a témához, a játékokhoz kapcsolódó elemeket tartalmazott. Olyan hely, ahova az ember jó érzéssel lép be.

Dósa Réka

Kapcsolódó cikkek

AZ „EMLÉKKÖNYVEM” ŐRZI A MÚLTAT, ÉLTETI A JELENT, ÉPÍTI A JÖVŐT

„Az ember erősebb, mint a sors, s mindent ki lehet bírni, ha jó a lelkiismeretünk.” (Márai Sándor) Az ember alapvetően optimista szemléletű. Élete során mindig jót, jobbat vár, a szebb

A FÉLŐLÉNY IN MEMORIAM KARINTHY MÁRTON (1949-2019)

Gyakran alkalmazzuk óvodáinkban a színjátszás valamely ágát, hiszen ahogy az elnevezés is rejti, szorosan összefügg a játék világával. Legyen az ujjbáb, marionett, hagyományos kesztyűbáb, betlehemezés, vagy népi táncelőadás. Ebben az

EZ IS TEHETSÉGGONDOZÁS!

A hátrányos helyzetűek tehetséggondozása munkabizottság elnöke, külkapcsolatok munkabizottság társelnöke Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, Budapest Ez is tehetséggondozás! Elmélet és módszerek c. konferencián elhangzott kerekasztal beszélgetés – részlet A cikk a 2013.