KULTÚRHÁZAK ÉJJEL NAPPAL

A hagyományosnak mondható, évenként megrendezett országos program sajtótájékoztatója, ezen a szeles, de már tavaszt idéző februári napon – azaz 2020. február 4-én színes ajánlatával elvarázsolta a résztvevőket, érdeklődőket, óvónőket és közönségszervezőket, pedagógusokat és újságírókat.

A Jelszó minden évben változott, de az idei – azaz Minden nap értéket adunk! – igencsak foglalkoztat és szívesen osztom meg tapasztalataimat az Óvodai Nevelés olvasóival.

Több száz helyszínen -Budapesten, Budafokon és Soltvadkerten – kap főszerepet majd néhány napra a kulturális események ajánlata az esemény sorozatokról, de kis falvakban és nagy városokban, sőt határon túl is reflektorfényben lesznek a programok, melyeket közművelődésügyi intézmények:
EMMI, NKA, Fővárosi Művelődési Ház és Gyöngyház Kulturális Központ, Pataki Művelődési Ház, Balaton Kongresszusi Központ, Agora Művelődési ház Szombathelyen, Pápán a Huszár Közösségi Ház, – támogat 3177 településen, 6200 művelődési házban.

Hihetetlen, de a korábbi években is nagyszámú látogatója volt ezeknek a programoknak, nemcsak ezen a néhány kiemelt napon, hanem egész évben, hisz egész évben értéket nyújtottak 76 millió látogatónak a szervezők, a 30 ezer közösségnek. 4000 alkalmazott fáradozik az ügyért és szív szerinti hungarikumnak tekinthetjük az egységes egész magyarság számára munkájukat.
A programokat www.kulturhazak.hu oldalon lehet megtalálni.

A z EMMI kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter beszélt, majd Bordás István főszervező a Magyar Népművelők Egyesületének elnökeként és a Fővárosi Művelődési Ház vezetője, Szűcs Ferenc igazgató a közösségépítő munkáról, kreatív módszerekről, a településeken élők erejének növeléséről, áldozatos munkájukat dicsérve azoknak, akik a közművelődési intézményekben dolgoznak. Az elmúlt 10 évben a küldetéstudat vált fontossá, bemutatkoznak most és az év során neves együttesek – Illés együttes, Muzsikás Együttes és sokan mások.
Ha fel kellene sorolni, mi mindennek részese lehet az érdeklődő, talán nem győzné olvasni itt ezen ajánló oldalon, legyen az pedagógus, vagy szülő.
Táncházak, népzenei találkozók lesznek, családi játékok, Ringató klub, bélyeggyűjtők köre, nyugdíjasok klubja, és lesznek társasjátékok, párkapcsolati kommunikáció, konfliktuskezelés, szépirodalmi és popzenei program, robottechnika és lego-játékok, helytörténeti vetélkedők.

www.facebook.com/kulturhazak/

Az igazi Arc, a már ismert személyiség azonban Novák Péter, aki akár az Ügy nagykövete lehetne, – zenészként, színészként, rendezőként – országon belül és határon túl is hiteles, lelkes személyiségével, ahogy képviseli a magyar kultúrát. Népművelőként, népi táncosként és néphagyományokat őrző emberként is, és polgárként tudja, hogy mi az, ami fontos a 21. században, mi az örömforrás, amit a múltból őriz a jövő számára, mi az érték.
Szerinte jó és jobb emberré válik, aki képes művelődni, aki képes megújulni, aki a látott – hallott – őrzött hagyományt megbecsüli és óriási felelőssége, hogy a gyermekeknek a jövő ifjúságának továbbadja, és ezért tesz, dolgozik, és megkeresi és megtalálja az iskolákat, a művelődési házakat, lelki közösségeket is.
Novák Péter a Tao – féle Öröm-eszmére hivatkozik, egyfajta keleti gondolkodásmódra, hogy semmi sem véletlen. Örülni kell a februári napoknak, a Kultúrházak Éjjel Nappal programban résztvevő intézményeknek, a kormány által támogatott eseményeknek, és a pár napos programot követően folytani kell idén is, mint korábban a szervezést, a népművelést és életben kell tartani az értékes programokat kis helyeken és nagy városokban is.

A 21. század nagy feladata lesz, hogy a Múltat is őrizze a Jövő generációk számára.

Harasztiné Bata Zsuzsanna, ny. óvónő

Kapcsolódó cikkek

ZENEI ÉLMÉNYEK… HANGSZERVARÁZS ÓVODÁSOKNAK ÉS KISISKOLÁSOKNAK

Óvónőként, több évtizedes munkásságom alatt láttam, tapasztaltam, hogy milyen érzést vált ki a gyermekekből a szép és értékes zene. Diplomámhoz a szakdolgozatomat A zene személyiség fejlesztő hatásáról írtam. Igaz, ez

HOME-OFFICE MUNKÁT SEGÍTŐ ÖTLETEK

· Gyermeknapi party ötletek – https://www.szuloklapja.hu/unnepek/1256/gyermeknapi-parti-otletek.html Játszunk együtt! 10 ötlet otthoni gyermeknapra – https://jatsszunk-egyutt.hu/10-otlet-otthoni-gyereknapra/ ·  A család, amely együtt játszik, az együtt is marad! – 7 jó játék tévézés helyett – https://metropolita.hu/2016/02/a-csalad-amely-egyutt-jatszik-az-egyutt-is-marad-tevezes-helyett/

„A KÖNYVEK SZÁMA VÉGTELEN”

„A KÖNYVEK SZÁMA VÉGTELEN” fogalmazza meg Kölcsey Ferenc a Parainesis. c. írásában és “az időnk pedig véges” Hogy mi az érték, mi az, amit szívesen lapoz, olvas, elemez, mi az,