HATVAN ÚJ ÓVODA ÉPÜL ÉS ÚJUL MEG

Országszerte 66 óvoda épül, illetve újul meg a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában. A projekt 2018-ban indult, jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak. A 2021-2022-es tanévben mintegy 3000-rel több gyermek, és közel 500 új munkatárs kezdheti az évet az új, modern, református óvodákban. A fejlesztés Magyarország Kormányának 30 milliárd forintos támogatásából valósulhat meg.

A Magyarországi Református Egyház örömmel vesz részt egy ilyen különleges, nagy volumenű programban – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke. Az egyház célja, hogy a fenntartásában működő óvodákban korszerű, a pedagógusok és a kisgyermekek igényeit is kielégítő épületekben lehessen fogadni a gyermekeket és szüleiket. Az óvodák pedagógiai programjában egyaránt fontos szerepet kap a kiemelkedően magas színvonalú szakmaiság és a keresztény értékrend átadása. A családok egy része nem jár hitben, ezért különösen fontos szerepet töltenek be a keresztyén nevelés színterévé váló református óvodák. Sok esetben ez az egyetlen esélyünk, hogy megismertessük a gyerekekkel a Biblia üzenetét. Óvodáink olyan értékrendet közvetítenek, amelyek – bármilyen gyorsan is változik a világ – örökérvényűek.

A Tiszántúli Református Egyházkerületben és a Dunamelléki Református Egyházkerületben 23-23, a Tiszáninneni Református Egyházkerületben, valamint a Dunántúli Református Egyházkerületben 10-10 óvodát érint az Országos Óvoda Program, amelynek köszönhetően 32 000 négyzetméternyi új intézmény épül és további 2000 négyzetméter épület újul meg.

Az újonnan épülő óvodák építésekor fontos szerepet kapnak a korszerű és környezettudatos eszközök, mint például a hőszivattyús berendezések és a megújuló energiával működő napelemek. Az óvodák külső környezetét is a 21. század követelményeinek megfelelően alakítják ki, sok helyen a játszóudvarok akadálymentes használatra is alkalmasak lesznek, továbbá különböző mozgáskoordinációt fejlesztő játszó eszközöket telepítenek a gyerekek szabadtéri kikapcsolódása érdekében.

A program helyszíneiről demográfiai és fenntarthatósági vizsgálatok, valamint a leendő fenntartók körében végzett előzetes szükségletfeltárás alapján a Magyarországi Református Egyház négy egyházkerületének vezetősége döntött.

A kivitelezési munkálatok 2019 decembere óta már több helyszínen elindulhattak. A projekt jelenlegi szakaszában a Magyarországi Református Egyház folyamatosan bonyolítja le a kivitelezők kiválasztására vonatkozó beszerzési eljárásokat külön-külön az egyes helyszínekre vonatkozóan. Az építkezések eltérő ütemben haladnak, de – amennyiben a koronavírus miatti világjárvány nem késlelteti a kivitelezési ütemtervek betartását – a jelenlegi tervek szerint, 2021 nyaráig az épületek jelentős része elkészül, ezekben a tanintézményekben 2021 szeptemberében már az új, vagy felújított óvodákban kezdhetik meg a nevelési évet a gyerekek és pedagógusok.

A Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével, Magyarország Kormánya 30 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával mindösszesen 3211 új óvodai férőhely és 486 új munkahely jön létre országosan.[1]

A sajtótájékoztatón készült fotók és a levetített infóvideó innen tölthető le, szabadon felhasználható:


[1] https://drive.google.com/drive/folders/1Ilm520I9x_WJy1iPn-n59Jzhpxo0InVg?usp=sharing

Az Országos Óvoda Program honlapja: http://www.orszagosovodaprogram.hu/

További információ: Trásy Orsolya trasy@preport.eu +36-30/832-66-11

Kapcsolódó cikkek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Jövőre minden eddiginél több forrás jut a tehetségeknekAdventi tehetségnaptárral zárja az évet a Nemzeti Tehetség ProgramA magyar tehetségek támogatására létrejött program jövőre is folytatódik,2021-ben 3,6 milliárd forintból tudják majd segíteni

TUDÓSÍTÁS BALATON KATALIN TULIPÁNOS PROGRAM C. ELŐADÁSÁRÓL

2020.10.06-án délután egy órás előadást tartott – a járványügyi helyzet miatt számítógépen keresztül – Balatoni Katalin táncpedagógus a Győri Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében. Balatoni Katalin számos díjat kapott az oktatásügyben

HOME-OFFICE MUNKÁT SEGÍTŐ ÖTLETEK

· Gyermeknapi party ötletek – https://www.szuloklapja.hu/unnepek/1256/gyermeknapi-parti-otletek.html Játszunk együtt! 10 ötlet otthoni gyermeknapra – https://jatsszunk-egyutt.hu/10-otlet-otthoni-gyereknapra/ ·  A család, amely együtt játszik, az együtt is marad! – 7 jó játék tévézés helyett – https://metropolita.hu/2016/02/a-csalad-amely-egyutt-jatszik-az-egyutt-is-marad-tevezes-helyett/