HATVAN ÚJ ÓVODA ÉPÜL ÉS ÚJUL MEG

Országszerte 66 óvoda épül, illetve újul meg a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában. A projekt 2018-ban indult, jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak. A 2021-2022-es tanévben mintegy 3000-rel több gyermek, és közel 500 új munkatárs kezdheti az évet az új, modern, református óvodákban. A fejlesztés Magyarország Kormányának 30 milliárd forintos támogatásából valósulhat meg.

A Magyarországi Református Egyház örömmel vesz részt egy ilyen különleges, nagy volumenű programban – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke. Az egyház célja, hogy a fenntartásában működő óvodákban korszerű, a pedagógusok és a kisgyermekek igényeit is kielégítő épületekben lehessen fogadni a gyermekeket és szüleiket. Az óvodák pedagógiai programjában egyaránt fontos szerepet kap a kiemelkedően magas színvonalú szakmaiság és a keresztény értékrend átadása. A családok egy része nem jár hitben, ezért különösen fontos szerepet töltenek be a keresztyén nevelés színterévé váló református óvodák. Sok esetben ez az egyetlen esélyünk, hogy megismertessük a gyerekekkel a Biblia üzenetét. Óvodáink olyan értékrendet közvetítenek, amelyek – bármilyen gyorsan is változik a világ – örökérvényűek.

A Tiszántúli Református Egyházkerületben és a Dunamelléki Református Egyházkerületben 23-23, a Tiszáninneni Református Egyházkerületben, valamint a Dunántúli Református Egyházkerületben 10-10 óvodát érint az Országos Óvoda Program, amelynek köszönhetően 32 000 négyzetméternyi új intézmény épül és további 2000 négyzetméter épület újul meg.

Az újonnan épülő óvodák építésekor fontos szerepet kapnak a korszerű és környezettudatos eszközök, mint például a hőszivattyús berendezések és a megújuló energiával működő napelemek. Az óvodák külső környezetét is a 21. század követelményeinek megfelelően alakítják ki, sok helyen a játszóudvarok akadálymentes használatra is alkalmasak lesznek, továbbá különböző mozgáskoordinációt fejlesztő játszó eszközöket telepítenek a gyerekek szabadtéri kikapcsolódása érdekében.

A program helyszíneiről demográfiai és fenntarthatósági vizsgálatok, valamint a leendő fenntartók körében végzett előzetes szükségletfeltárás alapján a Magyarországi Református Egyház négy egyházkerületének vezetősége döntött.

A kivitelezési munkálatok 2019 decembere óta már több helyszínen elindulhattak. A projekt jelenlegi szakaszában a Magyarországi Református Egyház folyamatosan bonyolítja le a kivitelezők kiválasztására vonatkozó beszerzési eljárásokat külön-külön az egyes helyszínekre vonatkozóan. Az építkezések eltérő ütemben haladnak, de – amennyiben a koronavírus miatti világjárvány nem késlelteti a kivitelezési ütemtervek betartását – a jelenlegi tervek szerint, 2021 nyaráig az épületek jelentős része elkészül, ezekben a tanintézményekben 2021 szeptemberében már az új, vagy felújított óvodákban kezdhetik meg a nevelési évet a gyerekek és pedagógusok.

A Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével, Magyarország Kormánya 30 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával mindösszesen 3211 új óvodai férőhely és 486 új munkahely jön létre országosan.[1]

A sajtótájékoztatón készült fotók és a levetített infóvideó innen tölthető le, szabadon felhasználható:


[1] https://drive.google.com/drive/folders/1Ilm520I9x_WJy1iPn-n59Jzhpxo0InVg?usp=sharing

Az Országos Óvoda Program honlapja: http://www.orszagosovodaprogram.hu/

További információ: Trásy Orsolya trasy@preport.eu +36-30/832-66-11

Kapcsolódó cikkek

KULTÚRHÁZAK ÉJJEL NAPPAL

A hagyományosnak mondható, évenként megrendezett országos program sajtótájékoztatója, ezen a szeles, de már tavaszt idéző februári napon – azaz 2020. február 4-én színes ajánlatával elvarázsolta a résztvevőket, érdeklődőket, óvónőket és

JANIKOVSZKY ÉVA ÍRÓ ÉLETE, MUNKÁSSÁGA

Életművét bemutatni, életrajzát kikutatni, műveinek mondanivalóját feltárni könnyű és nehéz feladat is egyben. Rádióban, nemrég elhangzott emlékező műsorban figyeltem fel soha nem hallott részletekre, 30-nál is több kötetének címére, melyet

HOME-OFFICE MUNKÁT SEGÍTŐ ÖTLETEK

· Gyermeknapi party ötletek – https://www.szuloklapja.hu/unnepek/1256/gyermeknapi-parti-otletek.html Játszunk együtt! 10 ötlet otthoni gyermeknapra – https://jatsszunk-egyutt.hu/10-otlet-otthoni-gyereknapra/ ·  A család, amely együtt játszik, az együtt is marad! – 7 jó játék tévézés helyett – https://metropolita.hu/2016/02/a-csalad-amely-egyutt-jatszik-az-egyutt-is-marad-tevezes-helyett/