AZ ESTI ALTATÁS SOK SZÜLŐ SZÁMÁRA RÉMÁLOM

Az esti altatás sok szülő számára rémálom, a kicsi nem alszik, hisztizik, enni, inni kér, és mindent megtesz, hogy elkerülje az ágyát. Mások szerencsésebbek, és elalszik a gyerek magától, nem kell tenniük semmit, csemetéjük csak összerogy, ahol van, be kell vinni az ágyába és kész. Mindkét tábor számára fontos azonban egy esti koreográfia bevezetése.

Azzal nem árulunk el újdonságot, hogy a gyerekeknek, legyenek kicsik vagy nagyok, rettentő fontos az alvás. Igazi, pihentető, mély alvásról beszélünk, melynek során az idegrendszerük leereszthet, megnyugodhat és feldolgozhatja azt a temérdek információt, amit kapnak nap mint nap.

Az idegrendszer és az agy megnyugtatása, elcsitítása azonban nem akkor kezdődik, mikor lehunyjuk a szemünket. Fontos kialakítani egy világos, egyszerű és átlátható esti menetrendet, amiből már az egészen kicsik is megsejtik, hogy mi fog következni.

Akiknek nehezen megy az esti fektetés, azoknak azért fontos ez, mert ha tudja, mire számíthat, akkor nem fog annyira ellenkezni, illetve kiküszöbölheted az ellenállást tápláló körülmények nagy részét, pl. a felpörgetettséget.

Ha azok közé tartozol, akiknek a gyermeke csakúgy összerogy, talán azt hiszed, nincs is szükség a rítusra, de ez tévedés. Gondolj magadra és vess össze kétféle alvást. Az egyiket megelőzi:

 • egy kiadós aromafürdő,
 • majd a puha ágyadban elolvasott néhány fejezet a kedvenc könyvedből.

A másikat szintén az ágyadban folytatod, de már csak akkor, mikor a fotelben elgémberedve ébredtél és félálomban másztál át a hálószobába. Nem nehéz kitalálni, melyik után leszel kipihentebb.

A gyerekek ráadásul nagyon sok alvással összefüggő problémát tudnak produkálni, a rossz magatartás, tanulási – koncentrációs gondok, de még az éjszakai felriadások is összefüggnek azzal, ha nem nyugalmas az elalvás és pihentető maga az alvás.

Már csak ráadás, hogy egy idejében megkezdett és jól kialakított lefektetési rituálé után következik az „én-idő, az, amit az elmaradt házimunkára, a hobbidra, egy jó filmre, vagy akár a fent említett aromafürdős-olvasós programra – egyszerűen szólva: magadra – fordíthatsz.

A helyes alvási rituálé titkai:

 • Minden este ugyanaz legyen a menetrend, ne térjetek el tőle. Ha egészen kicsi korban elkezditek, a gyerek számít rá, tudja, mi következik, megszokja és megszereti az esti programotokat. Ne engedd folyton megtörni a „menetrendet”, a gyerekek ugyanis nagyon gyorsan tanulják a „kivételesen” szó jelentését és így alku alapot képezel számukra.
 • Legyen gondod rá, hogy félórával a rituálé kezdete (nem a lefekvés) előtt nyugodjatok meg mindketten. Valamilyen csöndes, nyugalmas tevékenységgel töltsétek az időt. Így elkerülöd, hogy kergetőzésbe, hisztibe fulladjon az estétek, hiszen ő sincs felpörgetve, és te is türelmesebb leszel.
 • Az estéitekből mindenképp maradjon ki a TV. Még a nyugis babamesék is inkább délután kerüljenek a lejátszóba, mivel a villódzás, a színek, a hangok mind az idegrendszert terhelő dolgok, és felpörgetik a gyerekeket.
 • A vacsora viszonylag könnyű legyen, kerüld a cukros üdítővel kísért, édes, illetve a nehéz zsíros ételeket, mivel ezek lebontása terheli a szervezetet, és a cukor sem járul hozzá a nyugalomhoz.
 • Tanácsos az esti rutinba a fürdést is belefoglalni, a kellemes meleg nyugtató, ellazítja a gyereket. Már egész pici babáknak is kapható aromaterápiás fürdető, melynek megnyugtató illata van, érdemes bevetni. Sokak számára az esti fürdés a nagy családi játék ideje, hiszen Apa is ilyenkor van otthon és ez jól is van így, azonban a játékban alakítsatok ki egy „nyugis részt”, amikor a gyerek lecsenghet – ringató, simogató játékok alkalmasak erre és a testközelség mindenképp előnyötökre válik. (Ha kisbabád van, töltsd le ingyes e-könyvünket a Babafürdetésről, fogápolásról, babamasszázsról!)
 • A meseolvasás se maradjon ki, a közös olvasás nyugalmas program, és eltereli a gondolatokat a mindennapokról. Erre a gyermekednek épp olyan szüksége van, mint neked, a meseolvasás pozitív hatásaival pedig könyvtárakat lehetne megtölteni.
 • Tölthettek időt egymás mellett fekve, vagy ringathatod egy ideig elalvás előtt, de ügyelj rá, hogy még azelőtt hagyd el a szobáját, hogy teljesen álomba merülne, hiszen a végső cél, hogy megtanuljon egyedül elaludni. Persze biztosítsd róla – ha már nagyobb –, hogy bejössz még hozzá éjjeli puszira, és azonnal jössz, ha hív téged.
 • Ha kiabál, vagy csak szólít és be kell menned hozzá, maradjon nyugodt a környezet körülöttetek, még akkor is, ha történetesen sír. Ne kezdj hangosan beszélni, villanyt kapcsolni – minden maradjon csendes és nyugalmas, így a gyermek is hamarabb elnyugszik, visszaalszik. Ha gyakran ébred éjszaka, próbáld meg előrébb hozni a lefekvés idejét.
 • Ha a gyermeked igényli, egy kis csendes zene, éjjeli fény maradhat a szobájában. A fényt hagyhatod egész éjszakára, segíteni fog, hogy ha éjszaka felébred a kicsi. Megnyugodhat és visszaalhat, akár a segítséged nélkül is, ha nem a vaksötétre ébred.
 • Helyezz kilátásba ésszerű következményeket, ha a gyermeked ellenáll az esti rutinnak. Például a kedvenc játékát küldd aludni nélküle, nagyobb gyereket tiltsd el a TV-től egy meghatározott időre, ha szófogadatlan.
 • A pici gyermeket igyekezz háton altatni és semmiképp ne legyenek a kiságyában vastag takarók, sok plüssjáték, rengeteg ágynemű, mivel ezek fulladásveszélyes dolgok.
 • A gyakran felébredő kicsinyeket nem szabad mindig felkapkodni, inkább ülj le a rácsos ágy mellé, fogd a kis kezét, hogy érezze a közelségedet, így próbáljatok meg visszajutni álomországba.
 • Az esti rituálé idejére kapcsold ki a mobilod, ha lehet, a gyermekednek is éreznie kell, hogy ilyenkor csak vele foglalkozol és senki mással.
 • Olvass neki kedves, nyugató, relaxációs mesét!

Ne csüggedj, ha nem sikerül azonnal és hiba nélkül bevezetni az új esti menetrendet. Csak bízz magadban és ne feledd: a legjobbat akarod ezzel a gyermekednek, akkor is, ha most még ellenkezik.

Reméljük, hasznosnak találtad tippjeinket. Nyugodt estéket és szép álmokat kívánunk Nektek!

Teszáry Nikolett

Családinet.hu hírek ● Gyereknevelés ● Kisgyerekek

Kapcsolódó cikkek

BÜNTESSEK VAGY NE BÜNTESSEK?

Sarokbaállítás, szobába küldés, kisszékre ültetés, járókába tétel, hidegvizes fejmosás – bár a körmösök és a kukoricára térdepeltetés kora már lejárt, a szülők többsége a mai napig büntetéssel reagál a gyermeke

DR. VEKERDY TAMÁS: “A MESÉK OLDJÁK, VIGASZTALJÁK, MEGNYUGTATJÁK A GYEREKET”

Dr. Vekerdy Tamás: “A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket” “A mese tanulsága erőt ad a gyereknek ahhoz, hogy a világ pozitív tendenciáival azonosuljon, nem beszélve arról, hogy a gyerek

A FÉLŐLÉNY IN MEMORIAM KARINTHY MÁRTON (1949-2019)

Gyakran alkalmazzuk óvodáinkban a színjátszás valamely ágát, hiszen ahogy az elnevezés is rejti, szorosan összefügg a játék világával. Legyen az ujjbáb, marionett, hagyományos kesztyűbáb, betlehemezés, vagy népi táncelőadás. Ebben az