A Kopp Mária Intézet vendége volt Prof. Bagdi Emőke, klinikai szakpszichológus.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) szervezésében zajló KINCS Estek vendége volt Prof. Bagdi Emőke, klinikai szakpszichológus.[1]

Nem mindegy, hogy a PÁR- PÁRVÁLASZTÁS ügye kiket foglalkoztat. Milyen közösségek segítik a fiatalokat? Milyen jövőképet vázolnak fel előttük? Mindenképpen a legfontosabb, hogy milyen családból indul el a két ifjú ember, aki boldog életre, biztonságra, közös fedélre és benne gyermekekre vágyik.

Ajánlom tehát a fenti honlapon megjelenő prof.dr.Bagdy Emőke előadásának anyagát is mindenkinek akit érzékenyen érint a téma.

Mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy óvodapedagógusi munkásságom idején a 33 év alatt a sok száz kisgyermek hajnalok hajnalán a Ganz- gyári Óvodába reggel 6 órára honnan érkezik, milyen családból, milyen otthonból és hova tér haza az esti órákban.

Később az Akadémiai Óvodába a bejáró gyermekek már később, 8 – 9 óra között jöttek, de az ő hazatérésük is az esti órákra tevődött. Családlátogatásra kezdetben volt lehetőség, később már a szülők egy része elzárkózott ettől, így az óvodai nevelési programban találtunk kolléganőimmel más megoldást a családok megismerésére, óvodai közös kiránduláson, kerti munkában, családias hangulatú óvodai ünnepélyeken. Gyermekrajzok, családrajzok, Anyák napi papír szívek sok információt adtak arról, hogy milyen a család helyzete a társadalomban, a változó történelemben és napjainkban.

A párválasztás és a család, valamint a népesedés ügye napjaink egyik legfontosabb témája. A KINCS estek programja a Család és népesedés ügyét vállalta fel 2019. május 28- án a KOPPMÁRIA INTÉZETBEN, amikor elkötelezett szellemiségű előadót és közös értékeket középpontba helyező vendégeket hívott a Párválasztás házasság c.előadásra

Prof.dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus családias légkörben beszélt a PÁR-PÁRKAPCSOLAT fogalomról, mely általánosságban emberi kapcsolatot jelent és ha egymást érintő köröket nézünk, egyikben az ÉN, a másikban a TE, középen a Mi-jelenik meg.

Nagyon lényeges, hogy az egymást érintő körökben mekkora helyet foglal el a MI- azaz a közös rész, mekkora a tere, és hogy működik benne a közös cél? A felnőtté válás idején, az érés idején hogyan alakulnak a kapcsolataink.? Már a hallgatóknak címezi a kérdést dr. Bagdy Emőke:

  • Tudsz- e adni? -El tudsz- e köteleződni?
  • Felelősséget vállalsz -e a kapcsolatban?  Mekkora az ÉNed? Érzed-e, hogy”

Ahol a kincsed, ott a szíved is.(Máté evangéliuma 6/21)

  • Mit keresel a Másikban? Hajlik- e szavadra a Másik ember?

Evidens, hogy az Ember keres valakit, a saját életét akarja megoldani, amikor korán akar lelépni otthonról, a szülői nyomás is hozzájárulhat, de jöhet viharos szerelem.

A párkapcsolat jelenthet összebútorozást, ilyenkor két ember azonos hullámhosszon van, átél nagyszerű élményeket.

Az érzékek csapdája hamar jöhet, mert elemi módon sodródtak egymáshoz, de egy év után széthull, múlik a szerelem. Valójában az összetartozás felelőssége, a szövetség hosszú távon egy életre mégis nagy próba. Múltból hozott események, az alig ismert háttér család is hozzájárulhat.

Párkapcsolatot lehet pszichológus segítségével fenntartani, de nem biztos hogy valóban összeillik- e a két ember. A túl hosszú várakozás is próba, kellene hozzá a megújulás élménye.

Hogy mi motivál két embert házasságkötésre?

Szeretet- és döntés, hogy két ember összeköti az életét.

Van viszont, aki mondja, hogy kényelmes az együttlét- együttélés. Van, aki azt mondja, hogy: Majd csak lesz valahogy.

Most itt nem kell választ adni, de személyes ügye mindenkinek, hogyan dönt, mit akar.

  • Tényleg akarja( akarta) -e a közös jövőt?
  • Építkezni akar, családot alapítva gyermeket akar?

Múlt időben is kérdezhetjük, akár önmagunktól. Dr. Bagdy Emőke példákat hoz:

  • Van, aki egy évig élt a párjával s döntött, hogy egy év után az érzelmek koptak, mert előállt egy probléma, azaz a másik ember narcisztikus lelkületű vagy újabb személy lépett be közéjük,
  • Van, aki egy év után úgy döntött, hogy együttélésből legyen házasság.

Aki hosszú ideig él házasságban s férje halálával vége lesz a szép együttlétnek, dönthet, hogy keres-e másikat, új partnert, férjet, ami nem könnyű, hisz a közös gyermekeik már unokákat adtak a nagyszülőknek.

A második házasság gyakran rosszul sikerül, mert küzdeni kell a megmaradásért. Mindkét fél mögött lehet rendezetlen múlt. Gyermekek, vagyon is marad az elhalt társ (férj, feleség után) és hibák is megjelenhetnek.Kérdések merülnek fel:

  • Mit tettem azért, hogy rosszul sikerül az új kapcsolat.?
  • Nem tudtam, hogy kit választok?.

Dél Dunántúlon mondják, hogy: Amilyen kalapot választottál, azt kell hordanod.

A házassághoz kitartás kell, mert kötelék.

Tudni kell az IRÁNYT, a NORMÁT, a DÖNTÉS sajátom legyen, de ne mások súgjanak!

Ha sanyarú a gyermekkor, a családmodell, óvatosan kell előre nézni, mert mintát visz mindenki onnan.Önvizsgálat kell. Tűnődés, hogy kire vársz?

Álmaid már láttad jövendő belidet, szeretnél vele találkozni. Ki az, aki megjelenik szemed előtt? Számít a külseje? Herceg legyen fehér lovon? Kamaszkorod ideálját keresed?

A vizualitás fontos, elemi vággyal kivánsz meg egy női archetípust, aki gömbölyded vagy a férfi legyen izmos vállú, keskeny csípőjű?

Az ember hamar ráébred, hogy a tükör mást mutat.

A normát félre kell tenni, el kell jutni a saját Én-hez, közmegegyezés kell és akkor tényleg találkozol azzal, akit a szívedbe zársz, aki valakire mégis hasonlít.

Van, amitől félsz? Mit hozol a saját családodból, érzel veszélyhelyzetet? Hogy majd elvész az Én-ed, bekebelez, kisajátít? Nem szeretsz egyedül lenni kell, hogy legyen a közeledben a társ?

Ez olyan, mint az öngyógyítás egyfajta biztonságra vágyás és kell hozzá egyfajta ügyeskedés is, hogy megmaradjon közeledben, ne menjen el, ha a játszma vége felé jár.

Nehéz ma az elköteleződés. Gyökössy Endre lélekgyógyász, az EGO betegségének mondja az egoizmust,(egoitizmus??) ami azt jelenti, kisebb lesz az ego, az autonómia.

Valami visszahúz a kényelmes mama-hotelhez, mert ott nincs felelősség. Kiszolgálnak a szülők?

DE! Beleszólnak a párválasztásba.

Ez baj, mert, ha házasság jön létre és gyermekek születnek, akkor  biztonságot kell adni a családnak, erőteljesen kell elköteleződni a férjnek- feleségnek egymás iránt.

Meg kell keresni azt, akiért dolgozol, akiért érdemes dolgozni. A fizikai vonzerő megmarad, de tudnod kell, miben vagy erős. és biztos.

Van nőtípus, aki vonzódik idősebb férfihoz, azaz olyan, mintha apát keresne benne, érettet, aki megértő, segítő, hajlik a szóra és azt mondja:-Jól van.

Ad-e ez elég örömöt? Létezik szorongásos kötődés, azaz Csak legyen itt valaki mellettem.

Nos, a keresés indul.

Milyen vonzalmak alakulnak ki benned? Miért pont ő az, aki elnyerte figyelmedet?.

Nézzük meg, ha származási családba lép valaki tovább, milyen muníciót visz oda otthonról, s csak későn tudatosul meg  benne, hogy nem hasonló a párja!

Tudjuk, az Örök szerelem titkáról a házasságban már kaptunk egy tájékoztatást nem rég.

Megtalálható a https://www.koppmariaineter.hu/hu/osszeshir

 252- oldalon dr. Csókay András előadásában. https://www.koppmariaintezet.hu


[1] https://www.koppmariaintezet.hu/hu/osszeshir/261-kincs-est-bagdy-emokevel-parvalasztas-hazassagra-felkeszueles

Harasztiné Bata Zsuzsanna
nyugalmatott óvodapedagógus

Kapcsolódó cikkek

ZENEI ÉLMÉNYEK… HANGSZERVARÁZS ÓVODÁSOKNAK ÉS KISISKOLÁSOKNAK

Óvónőként, több évtizedes munkásságom alatt láttam, tapasztaltam, hogy milyen érzést vált ki a gyermekekből a szép és értékes zene. Diplomámhoz a szakdolgozatomat A zene személyiség fejlesztő hatásáról írtam. Igaz, ez

HATVAN ÚJ ÓVODA ÉPÜL ÉS ÚJUL MEG

Országszerte 66 óvoda épül, illetve újul meg a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában. A projekt 2018-ban indult, jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak. A 2021-2022-es tanévben mintegy 3000-rel több gyermek,

KREATÍV ÖTLETEK GYEREKEKNEK

Jó szórakozást, örömteli együttlétet kívánunk! https://hu.pinterest.com/search/pins/?rs=srs&q=Kreat%C3%ADv+Feladatok+Gyerekeknek&source_id=ers_jasZvcnG&utm_campaign=recommended_searches&e_t=b23617dea6f34d30b8146f92ddf67f3c&utm_source=31&utm_medium=2031 https://www.google.com/search?q=kreat%C3%ADv+%C3%B6tletek+gyerekeknek&rlz=1C1GCEA_enHU846HU846&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiMhevUt-DqAhXhwosKHRqZA_8Q_AUoAXoECAwQAw&biw=1525&bih=723 https://hu.pinterest.com/bongyoro/k%C3%A9zm%C5%B1ves-%C3%B6tletek-gyerekeknek/ https://hu.pinterest.com/manokucko/kreat%C3%ADv-%C3%B6tletek-gyerekeknek/ https://mindy.hu/hu/kreativ-otletek/1/kreativ-otletek-gyerekeknek-es-gyerekekkel/61/kreativ-otletek-gyerekeknek https://www.otthon24.hu/40-kreativ-otlet-gyerekeknek/ https://www.acskonyvtar.hu/l/kreativ-otletek-gyerekeknek/ http://www.praktika.hu/egyutt_a_csalad/gyerekekkel_gyerekeknek/374_kreativ_otletek_gyerekeknek.html 60 SHARES Megosztás Facebook-on Tweet Follow us Share Share Share Share Share