„A KÖNYVEK SZÁMA VÉGTELEN”

„A KÖNYVEK SZÁMA VÉGTELEN” fogalmazza meg Kölcsey Ferenc a Parainesis. c. írásában és “az időnk pedig véges”

Hogy mi az érték, mi az, amit szívesen lapoz, olvas, elemez, mi az, amit szívesen megoszt másokkal vagy ajándékképpen meg is vásárolja, most karácsony előtt, de máskor is, ha tavasszal jönnek az ünnepek vagy a könyvsátraknál nézelődik az ember a tavaszi nyári őszi, téli fesztiválokon. Napjaink témája egy eddig kevésbé alkalmazott vagy használt szó a Klímaváltozás. Egyes lapkiadók és könyvkiadók ennek megfelelően szépséges köteteket adnak az erdők, mezők, növények, állatok védelmére, de ennek leginkább nyertese az Ember lesz, ha ismerője és részese lesz a munkának is, hogy a fák megmaradjanak, a vizek tiszták legyenek, az állatok születésük helyén élhessenek.

Külföldi szerző (A.Besford) könyve: Mit rejt az Erdő?

A világ varázs-lencséjén át nézve meglepetések várnak azokra, akik olvassák a kötetet és annak nyomán elindulnak felfedezni a titkokat.

Nehéz rejtőzni kiirtott fák helyén, ritkuló ágak és gyér lomb között, az erdei madaraknak, vadon élő állatoknak.

Mire is van szüksége a mezők erdők élőlényeinek? Fészekre, odúra, rejtekhelyre, ahonnan napnyugtakor vagy hajnalban jönnek elő, meg a föld alatti üregekből, barlagokból, folyó medréből, tóban tavirózsák közül vagy nádasból.

Erdők- mezők lakói tehát a békák, gyíkok, kígyók, baglyok, éjjeli madarak és lepkék, vadméhek, medvék, őzek, rókák, üregi nyulak, bogyóevők, növényevők és valóban akad ragadozó is nemcsak a négylábúak között. Madárdal szól este és hajnalban, giliszták bújnak elő a földből esők után, gombák nőnek a csapadékos időben vagy őszi korhadó falevelek között. Észrevétlenül nőnek a virágok, lehullott magvaikban ott van a remény, hogy a következő évben is lesz belőle új palánta, gyökér, törzs, lomb és virág.

Éjszakai kalandozásokra is szívesen vágynak a felnőttek és gyermekek is.

Épp ezek a helyek vagy a magasabb dombok, hegyvidékek adnak igazi élményt, ha Az égbolt titkait akarják felfedezni (Scolar Kiadó), mert az egész világegyetem néz vissza a parányi pontnak látszó emberre.

Tudd meg, mi a sarki fény! www.scolar.hu

Tanulmányozd a Hold fázisokat

Ismerd meg a Naprendszer bolygóit, a csillagképeket, galaxisokat, hullócsillagot, Tejútat, a műholdakat, melyből 2000 halad szabályosan a Föld körül.

A sarki fény zöld, kék, izzó vörös fényfüggönyét márciusban-áprilisban és ősszel, szeptemberben-októberben északi országokban látni, a Napból röpködő részecskéket beáramlanak az űrbe a Föld mágneses mezeje felé. Fényűk mesebeli.

A Hold keletkezésének idejét is kiszámították tudósok. Emberi számítás szerint felfoghatatlan a négy és fél milliárd esztendő, tudva, hogy rend van a világűrben, s a Hold a fényét a Naptól kapja, s ha a Föld árnyéka rávetül, akkor van a Holdfogyatkozás.

A téli égbolton hideg tiszta időben éles a látványa a csillaghalmazoknak, csillagködöknek meteor rajoknak, hullócsillagoknak, melyek a Föld légkörébe ugorva(!) súrlódnak, felhevülnek, fényes lesz, kék, fehér, zöld-arany színű, miközben csak meteorok.

A Napfogyatkozás is hátborzongató és gyönyörűséges, amikor a HOld a Nap és Föld között halad és elállja a fény útját, ezüstös fényes gyűrű jelenik meg, estre vagy hajnalra emlékezteti az énekes madarakat, énekelni kezdenek, a levegő lehűl. Árnyékok táncolnak a Földön.

A Tejút olyan, mint egy égi sáv, galaxis sok millió csillagból álló. fénypöttyök ezek, olyan mintha sóval lenne behintve az égbolt.

De mi is a csillag? Forró gázgömb, színe lehet akár vörös és narancs, kék meg fehér, attól függ, hogy forró vagy hűvösebb.

 Tudni kell, hogy évszakonként változik az égbolt, saját útja van a Göncöl szekér!! csillagképnek, de van egy csillag, mely nem mozdul, képzeletbeli vonal mutatja a Sarkcsillagot, a Göncöl két utolsó csillagától felfelé húzott vonallal. Különösen tengerészeknek fontos támpont az igazodáshoz.

Klíma védelem, klíma gondok…Veszélyben a Föld? veszélyben a jövőnk?

Ezek fontos üzenetek és fontos feladatok, mert ahol csapból folyik az ivóvíz és bőséges a csapadék a 4 évszakban és megterem a kertben-mezőkön-földeken a gyümölcs, a gabona és a költöző madarak érzik a változást, de visszatérnek ide, mert itt van a költőhelyük.

Itt valóban óvni, vigyázni kell a vizeket, a levegőt, az életteret, ahol kisgyerekek játszanak, felnőnek, ahol újabb generációk jönnek majd világra, és lesz továbbra is 4 évszak, és benne a természet ajándékai, csodái, melyek megmaradnak számukra is.

A világ bármely részén élőknek is ez a vágya, de a nehézségek, szükségek idején életükre, sorsukra figyelnünk kell.

A könyvek száma végtelen, de ami érték, az benne van néhány kötetben.

Igyekezzünk továbbítani a bennük lévő ismereteket gyerekeinknek, unokáinknak, a jövő generációnak.

Harasztiné Bata Zsuzsanna, ny. óvónő

Kapcsolódó cikkek

A MI KODÁLYUNK – ZENÉS ISMERETTERJESZTŐ FILM A MOZIKBAN

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely

HASZNOS LINKEK

Az óvoda-iskola átmenet kérdései http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Pedaggus_mestersgV2/71_az_vodaiskola_tmenet_krdsei__bevezet_gondolatok.html Az óvoda és az iskola közti átmenet problémáinak oldása https://ofi.oh.gov.hu/az-ovoda-es-az-iskola-kozti-atmenet-problemainak-oldasa Pála Károly:Az óvoda –iskola átmennet fejlesztési feladatai http://beethoveniskola.hu/tamop/ovodaiskola/ovoda-iskola.pdf Az óvoda-iskola átmenet alapkérdései https://oviadmin.hu/index.php?menu=cikk&id=186 60 SHARES

A BLUM PROGRAM

A Blum program közösségi mesefeldolgozása ovisoknak Boldizsár Ildikó védnökségével A Blum program a jelenlegi rendkívüli helyzetre reagálva, az elkövetkező két hónapban 40 napos közösségi mesélést, mese-feldolgozást indít útra „40 nap