A JÓ NAGYSZÜLŐ-UNOKA VISZONY 8 ÁLDÁSOS HATÁSA

Családinet.hu hírekSzülők, nagyszülők

Mindhárom generáció csak profitál abból, ha jó a kapcsolat a nagyszülőkkel.

1. Több emberhez is kötődhet a gyerek

Már az egészen kicsi gyerek is képes akár 3-4 emberhez is biztonságosan kötődni. Ha idejekorán megtanulja, hogy nem csak a legszorosabb családtagjaival ápolhat közeli viszonyt, gazdagabb lesz lelkileg.

2.Természetesebb lesz a gyereknevelés

A gyereknevelés normális esetben nem egy- vagy kétszemélyes műfaj. Ahogy a régi mondás tartja „Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell”, vagyis az a természetes, ha minél többen vesznek részt benne. Az első számú felelősség ennek ellenére a szülőé, de a történelem során mindig is az volt a megszokott, hogy a tágabb rokonság is aktívan részt vesz a gyermek életében.

3. Boldogabb gyerekek

Immár tudományos megalapozottságot is nyert a tény, amit eddig is sejthettünk: a gyerekek boldogságához nagyban hozzájárulnak a szerető nagyszülők. A Birgham Young University által végzett kutatás során több mint 400 ötödik osztályost kérdeztek meg a nagyszüleikkel való viszonyukról, és úgy tapasztalták, hogy a közeli kapcsolattól a gyerekek is kiegyensúlyozottabbakká váltak. Fontos azonban megemlíteni, hogy ehhez nem szükséges, hogy egy fedél alatt is lakjanak, sőt: azok a gyerekek számoltak be a legnagyobb szeretetről, akik papucsban azért nem tudnak átmenni a nagyihoz.

4. Egészségesebb nagyszülők

Az idősebb generáció egészségének is jót tesz, ha dolguk van az unokáik körül. Az Evolution and Human Behaviour című lapban megjelent kutatás szerint azok a nagyszülők, akik egy ésszerű határig kiveszik a részüket a gyereknevelésből – például időnként vigyáznak az unokákra –, tovább élnek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy amíg úgy érzik, feladatuk van, a saját egészségükre is jobban odafigyelnek.

5. Szellemileg is fitt idősek

Az idősek nem csak fizikailag, hanem szellemileg is tovább maradnak épek az unokáik társaságában. Egy ausztrál kutatás szerint a vizsgált idősek közül azok a nagymamák hozták a legjobb eredményeket a memóriateszteken, akik heti egy alkalommal vigyáztak az unokáikra. A magyarázat hasonló lehet, mint az előző pontnál: egy aktív nagyszülő, akire szükség van, nem engedheti meg magának a szellemi hanyatlást.

6. Szélesebb látókör az egész családnak

A gyerekek régi történeteket hallgathatnak, az idősek testközelből talán nem is tartják olyan szörnyűnek a fiatal generációt, a fiatal szülők pedig sokat tanulhatnak a saját szüleik tapasztalataiból. A kéretlen tanácsokat nem osztogató nagymamától könnyebben kérdezi meg a lánya, hogy bizonyos helyzetekben mit tenne.

7. Sokat tanulhatnak egymástól

Sok nagymama létezik, aki a saját fiatalkorában nem ért rá pogácsát sütni vagy kötögetni, sok nagypapának pedig aktívabb éveiben nem sok ideje volt barkácsolni tanítani a fiát; de most az unokáikkal mindezt bepótolják. A gyerekek eközben megmutatják, hogyan működik a GPS és hogyan tudnak egymásnak a neten üzenetet küldeni, így tényleg mindenki jól jár

8. Kiegyensúlyozottabb szülők

A fizikailag közel lévő nagyszülők rengeteg terhet vehetnek le az anya és az apa válláról. Bevállalhatnak néhány napot hetente, amikor elmennek a gyerekekért az óvodába, hétvégenként vendégül láthatják az unokákat, ezáltal egy szusszanásnyi időt biztosítva a szülőknek. Ha egy szülő – vagy szülőpár – nincs teljesen magára hagyva a gyermekeivel, sokkal kipihentebb, kiegyensúlyozottabb és türelmesebb lesz.

Kercsó Dorottya

Kapcsolódó cikkek

IRODALOMJEGYZÉK

A játék szerepe az óvodáskorú gyermekek végrehajtó funkcióinak fejlődésében – című kutatási tanulmányhoz Baddeley, A. (1992). Working Memory. Science, 255(255 (5044)), 556–559. Baddeley, A. D., & Hitch, G. (1974). Working

A DACKORSZAK OLYAN, MINT EGY KIKÉPZŐTÁBOR

Natasenka, 2020. augusztus 16. A „dacos” nagyon sok türelmet igényel. És kötélidegeket. Nem biztos, hogy az éneklésre jól reagál, és lehet, hogy a simogatás is rossz ötlet. Ellenmondást nem tűr,

A BUDDHIZMUS 12 LEGFONTOSABB TANÍTÁSA AZ EMBERI KAPCSOLATOKRÓL

1. Ne érezd magad rosszul azért, mert vannak, akiknek csak akkor jutsz eszébe, mikor szükségük van rád. Érezd magad kiváltságosnak, hogy te vagy elméjükben a gyertya, amely akkor gyullad fel,