A JÓ NAGYSZÜLŐ-UNOKA VISZONY 8 ÁLDÁSOS HATÁSA

Családinet.hu hírekSzülők, nagyszülők

Mindhárom generáció csak profitál abból, ha jó a kapcsolat a nagyszülőkkel.

1. Több emberhez is kötődhet a gyerek

Már az egészen kicsi gyerek is képes akár 3-4 emberhez is biztonságosan kötődni. Ha idejekorán megtanulja, hogy nem csak a legszorosabb családtagjaival ápolhat közeli viszonyt, gazdagabb lesz lelkileg.

2.Természetesebb lesz a gyereknevelés

A gyereknevelés normális esetben nem egy- vagy kétszemélyes műfaj. Ahogy a régi mondás tartja „Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell”, vagyis az a természetes, ha minél többen vesznek részt benne. Az első számú felelősség ennek ellenére a szülőé, de a történelem során mindig is az volt a megszokott, hogy a tágabb rokonság is aktívan részt vesz a gyermek életében.

3. Boldogabb gyerekek

Immár tudományos megalapozottságot is nyert a tény, amit eddig is sejthettünk: a gyerekek boldogságához nagyban hozzájárulnak a szerető nagyszülők. A Birgham Young University által végzett kutatás során több mint 400 ötödik osztályost kérdeztek meg a nagyszüleikkel való viszonyukról, és úgy tapasztalták, hogy a közeli kapcsolattól a gyerekek is kiegyensúlyozottabbakká váltak. Fontos azonban megemlíteni, hogy ehhez nem szükséges, hogy egy fedél alatt is lakjanak, sőt: azok a gyerekek számoltak be a legnagyobb szeretetről, akik papucsban azért nem tudnak átmenni a nagyihoz.

4. Egészségesebb nagyszülők

Az idősebb generáció egészségének is jót tesz, ha dolguk van az unokáik körül. Az Evolution and Human Behaviour című lapban megjelent kutatás szerint azok a nagyszülők, akik egy ésszerű határig kiveszik a részüket a gyereknevelésből – például időnként vigyáznak az unokákra –, tovább élnek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy amíg úgy érzik, feladatuk van, a saját egészségükre is jobban odafigyelnek.

5. Szellemileg is fitt idősek

Az idősek nem csak fizikailag, hanem szellemileg is tovább maradnak épek az unokáik társaságában. Egy ausztrál kutatás szerint a vizsgált idősek közül azok a nagymamák hozták a legjobb eredményeket a memóriateszteken, akik heti egy alkalommal vigyáztak az unokáikra. A magyarázat hasonló lehet, mint az előző pontnál: egy aktív nagyszülő, akire szükség van, nem engedheti meg magának a szellemi hanyatlást.

6. Szélesebb látókör az egész családnak

A gyerekek régi történeteket hallgathatnak, az idősek testközelből talán nem is tartják olyan szörnyűnek a fiatal generációt, a fiatal szülők pedig sokat tanulhatnak a saját szüleik tapasztalataiból. A kéretlen tanácsokat nem osztogató nagymamától könnyebben kérdezi meg a lánya, hogy bizonyos helyzetekben mit tenne.

7. Sokat tanulhatnak egymástól

Sok nagymama létezik, aki a saját fiatalkorában nem ért rá pogácsát sütni vagy kötögetni, sok nagypapának pedig aktívabb éveiben nem sok ideje volt barkácsolni tanítani a fiát; de most az unokáikkal mindezt bepótolják. A gyerekek eközben megmutatják, hogyan működik a GPS és hogyan tudnak egymásnak a neten üzenetet küldeni, így tényleg mindenki jól jár

8. Kiegyensúlyozottabb szülők

A fizikailag közel lévő nagyszülők rengeteg terhet vehetnek le az anya és az apa válláról. Bevállalhatnak néhány napot hetente, amikor elmennek a gyerekekért az óvodába, hétvégenként vendégül láthatják az unokákat, ezáltal egy szusszanásnyi időt biztosítva a szülőknek. Ha egy szülő – vagy szülőpár – nincs teljesen magára hagyva a gyermekeivel, sokkal kipihentebb, kiegyensúlyozottabb és türelmesebb lesz.

Kercsó Dorottya

Kapcsolódó cikkek

“AZ IGAZI FÉRFI KIMUTATJA AZ ÉRZELMEIT”

„Az igazi férfi kimutatja az érzelmeit.” – Na, de ne essünk át a ló túloldalára… Magas, erős testalkatú (nem kövér, hanem erős) 6 éves fiú. Az „én gyerekem”, az „én

AZ ESTI ALTATÁS SOK SZÜLŐ SZÁMÁRA RÉMÁLOM

Az esti altatás sok szülő számára rémálom, a kicsi nem alszik, hisztizik, enni, inni kér, és mindent megtesz, hogy elkerülje az ágyát. Mások szerencsésebbek, és elalszik a gyerek magától, nem

Tudósítás: a Magyar Nemzeti Galériából

Jó szívvel ajánlom minden szülőnek, minden pedagógusnak, óvodapedagógusnak a 2020. szeptember 28 -án Budapesten a Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében hallott köszöntéseket, elhangzott értékeléseket, melyeket azon intézmények és személyek kaptak, akik