A FERTŐTLENÍTŐK KÁROS HATÁSAI

A koronavírus járvány kitörésével előtérbe került és megsokszorozódott a különböző fertőtlenítő szerek használata. Sajnos a kisbetűs részt, vagyis a használati utasítást sokan nem olvassák el a fertőtlenítő termékek hátulján és ezzel komoly egészségügyi kockázatokat vállalnak.
A legveszélyeztetettebb csoport a kismamák, újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek, akik mindenfajta vegyszerre érzékenyebben reagálnak, de senki sincs biztonságban, aki túlzott mértékben és nem megfelelő módon használja a különböző típusú fertőtlenítő szereket.

Hypo:

Az egyik legismertebb és talán legközkedveltebb fertőtlenítő a Hypo. Ez egy nagyon erős vegyszer, amely nátrium-hipokloritot tartalmaz, így erősen oxidatív hatású, lúgos kémhatású vizes oldat. Használata során úgynevezett naszcens oxigén szabadul fel, és ez nagyon reakcióképes, a szerves anyagokat oxidálja, majd ezáltal megöli a kórokozókat.
A nátrium-hipoklorit oldat mindig tartalmaz klórgázt is (körülbelül 5 %-ban), amely kiöntés, illetve használat során a levegőbe kerül. Ez okozza a jellegzetes hipószagot.

Miért veszélyes a Hypo?

A lúgos kémhatás és a felszabaduló klórgáz mérgező hatása miatt. Ez a két tényező együttesen a bőrre kerülve súlyos felmaródásokat okozhat, valamint nagy mennyiségben belélegezve mérgező hatású. Ez fokozottan érvényes ismételt és rendszeres alkalmazások során!

Rákkeltő hatása is ismert

A hipoklorit szerves aminokkal reagálva klóraminok gyűjtőnéven ismert vegyületeket hozhat létre, melyek folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatásúak. Ez különösen konyhai edényzet hipóval történő mosogatása vagy öblögetése következtében állhat elő.

Ne használjunk klórtartalmú tisztító- és fertőtlenítő szereket!

Pontosan erre szeretné felhívni a figyelmet egy magyar civil kezdeményezés is, amelynek célja, hogy különösen gyermekek környezetében, például óvodákban ne alkalmazzanak olyan klórtartalmú tisztító- és fertőtlenítő szereket, amelyek allergizáló, bőr- és nyálkahártya-irritáló hatása jól ismert. A Völgyi Jánosné Zsuzsa által elindított kezdeményezéshez csatlakozók között gyermekorvos, allergológus, környezeti szakmérnök, vegyészmérnök, élelmiszeripari mérnök és járványtani szakértő is szerepel.*

Domestos:

A Domestos szintén klórtartalmú tisztítószer (mint a Hypo), ezért ugyanúgy kerülni kell használatát, különösen várandós nők és gyermekek környezetében, de kisállatainkra is veszélyes lehet, hiszen például egy felmosás alkalmával nagy mennyiségű klórgázt lélegezhetnek be.

Aeroszolos fertőtlenítő spray-k:

A fertőtlenítő spray-k többségénél az összetevők között biocid hatóanyagok is szerepelnek, amelyeknél nem véletlenül kötelező feltüntetni, hogy: „a biocid termékeket körültekintően használja. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a terméktájékoztatót.”

A biocid hatóanyagok jelentős része az ember és a környezet számára is veszélyes méreg. Korlátozás nélküli használatuk extra terhelésnek teszi ki az emberi szervezetet.**

A biocidos fertőtlenítő spray-k biztonsági figyelmeztetésénél azt is feltüntetik, hogy alkalmazásukkor viseljünk védőkesztyűt, védőruházatot, szemvédelmet, arcvédelmet. Ezt sajnos nem sokan tartják be a használat során.
Az aeroszolos fertőtlenítő spray-k további veszélye, hogy szinte elkerülhetetlen a kifújt apró részecskék, illetve folyadékcseppek belélegzése. Még megfelelő szellőztetés esetén is nagy valószínűséggel a légutainkba kerül valamennyi a permetből.

Kézfertőtlenítők:

Az új típusú koronavírus terjedésével a kézfertőtlenítő gélek és kendők használata is a hétköznapjaink része lett. Pedig ezeknek a túlzott alkalmazása az ellenkező hatást is kiválthatja. Akár a fertőzések terjedését is elősegíthetik!
Az alkoholos kézfertőtlenítő irritálhatja, kiszáríthatja a bőrt, károsítja a bőrsejteket, és lebontja kezünk természetes védőrétegét. Ezért tényleg csak indokolt esetben szabad használni, amikor semmiképpen sem tudunk szappannal és vízzel kezet mosni!***
Ráadásul a kézfertőtlenítő gélek és kendők nagy része is tartalmaz biocid hatóanyagokat és egyéb olyan vegyszereket, amelyek szintén károsak az egészségünkre.

Utcai fertőtlenítés:

Budapest, 2020. március 30. A járdát fertőtlenítik a koronavírus-járvány miatt.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2 ) terjedésével több országban is megkezdték az utcai fertőtlenítést, többek között Magyarországon is. Ennek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, mivel hatása csak rövid ideig (kb. 30 perc) tart. Az sem egyértelmű még a kutatók és orvosok számára, hogy a tárgyakon és utcákon található vírus képes-e fertőzést okozni, hiszen a koronavírus alapvetően cseppfertőzéssel, tehát például köhögéssel terjedő kórokozó.
Az viszont sajnos egyértelmű, hogy az utcai fertőtlenítés során használt vegyszerek károsak az ember és a környezet számára is. Budapesten például az FKF által használt METASEPT ULTRA vegyszer belégzése légúti irritációt okoz. Csatornába, talajba vagy élővízbe jutva pedig súlyosan károsítja a környezetet.
Nagyon fontos, hogy várandós nők, újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek ne legyenek a közelben utcai fertőtlenítéskor! Nem véletlenül kötelező megfelelő védőfelszerelés használata a permetező FKF munkatársak számára is.

Összegzés:

Az új típusú koronavírus egy gyorsan terjedő kórokozó, amely az idős és komoly alapbetegséggel rendelkező emberek számára nagyon veszélyes lehet. A legtöbbet akkor tehetünk a járvány lassítása érdekében, ha otthon maradunk. Ezen kívül nagyon fontos a rendszeres, alapos, szappannal történő kézmosás és a legalább másfél méter távolság megtartása egymástól. A kesztyű és a megfelelő maszk is segíthet, de nagyon fontos, hogy a folyamatos fertőtlenítés otthonunkban és gyerekeink közelében ártalmas lehet. Ezért mindenki próbálja meg ezeknek az erős vegyszereknek a használatát minimalizálni, vagy teljesen elhagyni!

Források:

* https://femina.hu/otthon/hypo_veszelyes/

** https://hu.wikipedia.org/wiki/Biocid

*** https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/egeszseg-es-szepseg/kezfertotlenito-vigyazzon-arra-mikor-hasznalja/ny04r2p

Kapcsolódó cikkek

A BUDDHIZMUS 12 LEGFONTOSABB TANÍTÁSA AZ EMBERI KAPCSOLATOKRÓL

1. Ne érezd magad rosszul azért, mert vannak, akiknek csak akkor jutsz eszébe, mikor szükségük van rád. Érezd magad kiváltságosnak, hogy te vagy elméjükben a gyertya, amely akkor gyullad fel,

VEKERDY TAMÁS: AZ ALTERNATÍV ISKOLÁK NEM A HÜLYÉK ISKOLÁI

Ez van rovat Veress Dóra A kötelező hittan, az erkölcstanoktatás, a délután négyig ülés a suliban, az állami tankönyvek egyeduralma nem csak az iskolák életét befolyásolja idén szeptembertől, hanem az

A KUNSZENTMÁRTONI KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK KÍNÁLATA HOGYAN ÉPÍTHETŐ BE AZ ÓVODAI NEVELÉSBE?

A Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ önkormányzati intézmény, 2013. január 1-én alakult, a Helytörténeti Múzeum, a József Attila Könyvtár, a Szabó Gyula Művelődési Központ és a Deák utcai Óvodai Egység integrált