Az Ovi-Suli.hu kiadója a Sprint Kft. © minden jog fenntartva

Hírek


Legyen szeplős, vagy pisze orrú, vagy tűsarkú cipőcskében lépegető? Mi sem egyszerűbb. A királylányok mellé királyfiak is álltak, egyszerűbb koronával, mentével, karddal hosszú szárú csizmában, nyakukban láncdíszítő motívumokkal, amivel méltóságot igyekeztem ábrázolni.

Legyen a háttérben vár? Vártorony, lobogóval, félholddal, csillaggal és lehetőleg legyen vizesárok és felvonóhíd? Kívánságuk mindig teljesült.


Kisgyermekkorban és még utána kisiskoláskorban is a leányok álma szépséges fehér vagy rózsaszínű bő ruha, koronával, a fiúké azonban más. Ők nem kívánnak országalmát és jogart hordozva királylány mellé állni megmentőként. Már katonák sem akarnak lenni, de kitűnni valami hősként, harcosként annál inkább.


Modern korunk változást hozott.Azt mondják a felnőttek, hogy az életre készülnek ezek a kisfiúk. Önvédelemre, nem támadó szándékkal.

Jó lenne, ha kitolódna ez az életszakasz és ha nem is felhőtlen, de derűs lenne az óvodáskor, kisiskoláskor. Jó lenne, ha megkönnyítenénk életük első, mesékre áhítozó 6-1o évét, amikor már képesek eldönteni, hogy bizonyos dolgok, események csak a mesékben vannak, de jó a mesehősökkel együtt érezni, velük átélve a próbákat, s akkor és addig ismét minden kislányból lehet királylány, szép, álmodozó, hős sárkányölő vitézre váró. S lehet a fiúkból lovag, táltoscsikón felhőkig szálló harcos, égi és földmélyi fejedelmekkel vívó, győztes hős.

Csak ne rövidítsük meg gyermekded történetekkel ezt az időt!

Kell minta nekik, kell példakép, de mérlegelve, józanul és bölcsen megválasztva, igényes irodalmat közvetítve feléjük.


Napjaink tapasztalata, hogy a gyermek szívesen lapoz pici kortól könyvet, különösen a szépen illusztráltat, látványosat. Leemeli a könyvesbolt polcáról, s talán rángatja anya kabátját, hogy "itt van, tetszik, vedd meg, vegyük meg!"

Kezében színes, rózsaszínű kötet. Arra gondol, hogy ez Julcsinak is megvan, mondja is anyjának. Látom az anyát az Alexandra könyváruházban Ő épp elmélyülten nézegeti a Kate és Williems angol királyi pár életrajzát, hallom, hogy morog, hogy andaxint vesz be legközelebb, ha a gyerekkel jön a boltba. Aztán mégis megadja magát, "Jó, megvesszük! - mondja, - de akkor a játékboltban már semmit nem kapsz!"


A kicsi mérlegel. Mi lenne, ha valami apróságot mégis kapna majd a játékboltban? Anyja egy foglalkoztató füzetet néz közben, aztán leteszi. A kicsi lány ekkor lábán, rózsaszínű görkorcsolyával kikerekezik a boltból könyv nélkül az anyjával. Könyv nélkül.

A könyv, amit nézegetett királylányos kötet volt. A sok száz kötetből aznap számára az volt fontos, de lemondott róla.


A gondolán ott sorakozott


Pimpáré és a Vakvarjúcska (Erdős Virág kötetében a szeplős arcú királylány Pimpáré). Belelapoztam. Szellemes szójátékok vannak a könyvben. A történet Pongyola királyról, Pitypang királyról, vadhattyúkról, Rózsi bácsi, a hentesről s másokról szól.


Ugyancsak vonzó cím a Világszép Sárkány Rózsa (Benedek Elek gyűjteménye), amely ismert meséket tartalmaz. Olvashatunk A Napleánya királykisasszonyról, Tündér Erzsébetről, de nem mellesleg János diákról, A mindent járó malmocskáról, Az aranyhalról.


A Rózsák hercegnője kötetben (Horváth Judit könyve) magyarországi királylányokról regél, ritkán hallott, legendaként élő Árpádházi Erzsébetről, Margitról, azaz András király lányáról, aki a Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten, kolostorban él, valamint Emeséről, Saroltról, Jolánta királylányokról.

Mennyi kedves királylány! Judit, Piroska, Ágnes, Zsófia, Kinga, Mária, Hedvig nevű szép leány, akik kérőket fogadtak és utasítottak el, birodalmak élén éltek, álltak, utódokat adtak egy-egy országnak vagy kolostorokban éltek.

Igényes, múltba néző lehetőség a kötet, s benne a rövid életrajzok, a családfák is segítenek, valamint a szépséges illusztrációk gyönyörködtetnek.


Feledésbe merült ifjúsági regény Mildi meséi, szerzője ifj. Gaál Mózes 192o-as évekből.

Olvashatunk a barnaszemű királylányról, aki árvaként utat keres a rozoga viskóból, a régi városból a Rengeteg erdő felé. Útja során találkozik Gombaherceggel, átmegy a Selyemligeten, a Gyöngyréten, a Szirmok szigetén, a Megtépázott ligeten, források mentén. A Bagoly kastély mellett, egy Tó mélyén Habkirály beteg fiaival találkozik. Telihold bálja után Viharkocsival jut el az Arany-városba, a rozoga viskó helyén addigra apja királyi vára áll. Mint a mesékben, ahol a vége mindig jó és így Mildi is rálel a boldogságra.


Kasza Márta: A legdrágább kincs c. könyve egészen új kiadás. A szerző kisfiának írta a meséket, csupa olyan szereplőt vonultat fel, akikkel a népmesék világában már találkozhattak a gyermekek. Elátkozott királykisasszonyok, kóborló királyfiak, óriások és sárkányok, szegény legények és tündérek a mesehősök. A ráismerés öröme hatja át az olvasót, azaz "mintha már hallottam volna, de másképp".

A borzongáshoz is eljut az olvasó az izgalmas fordulatok során. A végső jó érzés tanulságok árán következik be, azaz az IDŐ, a SZERETET és a TUDÁS a legdrágább kincs, amit csak a felnőtt adhat a gyermekének.


A nyár meg az ősz alkalmas volt arra, hogy a természet adta lehetőséget is kihasználjuk, de a tél is ad lehetőséget és eszközt, azaz királylányt lehet készíteni mákgubóból, kukorica csutkából, csuhé-ruhával, különböző termésekből, végtelen sok a variációban. Papírból kivágva, hurkapálcára ragasztva, vagy üres papírhengerre ügyesen pamutrongyból fejet készítve, maradék vagy bontott kötött fonalból szépséges hullámos hajkoronával, tarkabarka színes maradék anyagból ruha akasztható a nyakba, T-vágással, de lehet pingponglabdából ujjbábként, vagy dugóból, pezsgős kupakból fejet készítve, rejtve a kezet bő köntössel, szintén ujjbábként bájos királylányokat barkácsolhatunk.

Mindez a gyermekekkel együtt készítve tartós öröm forrása.


Karácsony múltával, Újév beköszönte után a farsang idején is kívánok vidám mese délelőttöket, altatós meséket és ébresztőseket. Esti mesét apával és anyával minden kisgyereknek.

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus

Budapest


Száz és száz királylányt rajzoltam az évek, évtizedek során óvodásaimnak, leginkább csodálkozó tekintetűeket, hullámos hajúakat, vagy hosszú, földig érő hajkoronával.

Karcsú nyakú, karcsú derekúakat, topánkásakat.


Kérésükre bő szoknyásat, csillagokkal, fátyollal, valódi ékköves koronával, s hogy ne csak mennyei szépségűek legyenek, kezükbe kis kosárkát rajzoltam vagy virágcsokrot. Eszményi szépségek voltak. Ha egyik- másik kisgyerek különböző kéréssel, kívánsággal állt elő, készen voltam a variációkra.