Az Ovi-Suli.hu kiadója a Sprint Kft. © minden jog fenntartva

Hírek


Általános pedagógusbetegség a perfekcionizmus, azaz hogy soha semmi nem elég, állandó tökéletességre törekszik. Ennek az az oka, hogy nincs egészséges visszacsatolás a pedagógus részére, nem tudja mihez mérni, hogy jól végzi-e a dolgát. Elbizonytalanodik a saját feladatait illetően.


De nem csak egyéni, közösségi kiégésről is beszélhetünk. Ennek fokozatai: lelkesedés, stagnálás, frusztráció, apátia és végül a depresszió. A kiégett munkavállaló akár akarja, akár nem hatással van a kollégáira is. Tudtán kívül létrehoz egy nem verbális kommunikációt, amit a másik akkor is veszi az általa közvetítetteket, ha nem akarja. Másképpen szellemi környezetszennyezésnek nevezi ezt a pszichológia.


Kis lépésekben az egyén, illetve a közösség kiégésének megelőzésére és kezelésére léteznek pszichológiai módszerek:

 A közösség együtt is tehet azért, hogy elkerülje vagy megállítsa a kiégés folyamatát, szakembert, team supervisort is segítségül hívhat.


Az ember társas lény, megértésre, meghallgatásra vágyik, és nem kiokosításra, tanácsokra van szüksége. Soha nem szabad tanácsot adni, meghallgatni kell! Egy baráttal, kollégával hetente egyszeri találkozás, mentális takarítás: fél órát beszél az egyik fél a bajairól, fél órát a másik, ez elég ahhoz, hogy kiszellőztesse, „ventilálja" valaki a lelkét.


Ma már tudjuk, orvosilag bizonyított tény, hogy a gondok biokémiai folyamatok során konkrétan képesek testi sejteket megbetegíteni.


A kiégés, az alulmotiváltság veszélyei ellen harcol Bagdy Emőke a Független Pedagógiai Intézetben a Pedagógus Akadémia keretei között is. A pszichológus felszólítja a pedagógusokat az önkarbantartás fontosságára. Hasonló célból hívta életre a Szülők iskoláját is.


Összeállította: Pivókné Gajdár Klára

A jelenségről Bagdy Emőke pszichológus vélekedéséből közlünk válogatást:

Az, hogy a pedagógusok szeressék hivatásukat alapvető fontosságú egy társadalom „lelki egészségéhez", hiszen a felnövekvő generációnak mutatnak példát!

A kiégés-szindróma (burnout) kialakulásának veszélye a humánsegítő szakmákban sokkal nagyobb, hiszen itt a személyiség munkaeszköz.


Az egyéni kiégési spirál: